Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Schabowe pod letnią pierzynką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotlety schabowe pod nietypową pierzynką. Czasami zostają nam kotlety z poprzedniego dnia lub znudziły się tradycyjne, możemy przygotować pod pierzynką. Moja rodzina bardzo lubi schabowe i dość często goszczą na moim stole w najróżniejszej postaci, d

Schabowe pod letnią pierzynką

Składniki:

Schabowe pod letnią pierzynką

 

Sposób przygotowania:

Schabowe pod letnią pierzynką

I

Schabowe pod letnią pierzynką
Przygotowanie mięsa, kroimy, rozbijamy , panierujemy oraz smazymy kotlety.

1. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, kroimy w dwu centymetrowe plastry i rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Panierujemy w bułce tartej, roztrzepanym widelcem jajku i ponownie w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.

II

Schabowe pod letnią pierzynką
Przygotowanie warzyw na pierzynkę.

2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę, obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchew, obraną z nasion, pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem, solą octem oraz cukrem a pod koniec smażenia dodajemy dwa serki topione.

III

Schabowe pod letnią pierzynką

3. Usmażone kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakładamy farsz warzywny i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.

4. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniki 5 minut w 180°C.

IV

5. Kotlety gotowe.
6. Smacznego.