Sposób przygotowania:
Schabowe pod letnią pierzynkąI
1. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, kroimy w dwu centymetrowe plastry i rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Panierujemy w bułce tartej, roztrzepanym widelcem jajku i ponownie w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
II
2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę, obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchew, obraną z nasion, pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem, solą octem oraz cukrem a pod koniec smażenia dodajemy dwa serki topione.
III
3. Usmażone kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakładamy farsz warzywny i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.
4. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniki 5 minut w 180°C.
IV
5. Kotlety gotowe.
6. Smacznego.
mocsłodkości
lukrowanepierniczki
skuter5