Sposób przygotowania:
Schabowe pod letnią pierzynkąI
![Schabowe pod letnią pierzynką Schabowe pod letnią pierzynką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/schabowe-pod-letnia-pierzynka-574837.jpg)
1. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, kroimy w dwu centymetrowe plastry i rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Panierujemy w bułce tartej, roztrzepanym widelcem jajku i ponownie w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
II
![Schabowe pod letnią pierzynką Schabowe pod letnią pierzynką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/schabowe-pod-letnia-pierzynka-574838.jpg)
2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę, obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchew, obraną z nasion, pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem, solą octem oraz cukrem a pod koniec smażenia dodajemy dwa serki topione.
III
![Schabowe pod letnią pierzynką Schabowe pod letnią pierzynką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/schabowe-pod-letnia-pierzynka-574840.jpg)
3. Usmażone kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakładamy farsz warzywny i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.
4. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniki 5 minut w 180°C.
IV
5. Kotlety gotowe.
6. Smacznego.
mocsłodkości
lukrowanepierniczki