gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Śledzie z cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowane śledzie podaję jako jedno z dań wigilijnych. Polecam, są łatwe w przygotowaniu i smaczne.

Śledzie z cebulką

Składniki:

Śledzie z cebulką

 

Sposób przygotowania:

Śledzie z cebulką

ETAP 1:

Śledzie z cebulką
W wodzie moczymy matiasy ok. 5 godzin lub więcej.

Śledzie solone moczymy w wodzie kilka godzin.

ETAP 2:

Śledzie z cebulką
Składniki zalewy przekładamy do więszego garnka.

Do garnka wlewamy oliwę, ocet oraz dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, ziele angielskie, cukier, gorczycę i liście laurowe.

ETAP 3:

Śledzie z cebulką
Obraną cebulę kroimy na kawałki - w półksiężyce.

Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce.

ETAP 4:

Śledzie z cebulką
Cebulę mieszamy ze skłądnikami zalewy i prażymy.

Pokrojoną cebulę dodajemy do garnka - do składników na zalewę.

Wszystko razem dokładnie mieszamy i prażymy na wolnym ogniu ok. 15 minut.

ETAP 5:

Śledzie z cebulką
Pokrojone śledzie dodajemy do cebuli, mieszamy.

Śledzie odsączamy z nadmiaru wody i kroimy na kawałki.

Dodajemy je do lekko przestudzonej cebuli. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do słoików, które zakręcamy. Przechowujemy w lodówce.

Najlepiej smakują następnego dnia.