pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Schabowe z karkówki w mleku z cebulowymi krążkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kotlety rozpływające się w ustach.Moczenie karkówki w mleku sprawia że staje się ona bardzo mięciutka i delikata,dosownie rozpływa się w ustach.Jeżeli nie mamy karkówki można zrobiń takie kotlety również ze schabu.

Schabowe z karkówki  w mleku z cebulowymi krążkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Schabowe z karkówki w mleku z cebulowymi krążkami

 

Sposób przygotowania:

Schabowe z karkówki w mleku z cebulowymi krążkami
Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Opruszamy ją solą i pieprzem z obydwu stron i układamy w głębokiej misce.Cebulę obieramy i kroimy w grubsze plastry i układamy na karkówce.Całość zalewamy mlekiem ( mięso ma być przykryte) Odstawiamy do lodówki na noc. Po tym czasie kotlety lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Panierujemy kotlety w roztrzepanych jajkach a następnie w bułce tartej.Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Cebulę wyjmujemy z mleka i również panierujemy w jajku i bułce tartej.Smażymy w głębszym tłuszczu na złoto. Kotlety podajemy z usmażoną cebulką i dowolnymi dodatkami. Jeżeli nie lubimy nie musimy smażyć cebuli,ja chciałam ją wykorzystać żeby nie wyrzucać i bardzo nam smakowała :)
Schabowe z karkówki  w mleku z cebulowymi krążkami
Etap 1 plastry karkówki układamy w misce,dajemy pokrojoną cebulę i zalewamy mlekiem
Schabowe z karkówki  w mleku z cebulowymi krążkami
Etap 2 kotlety rozbijamy,panierujemy w jajku i bułce,cebulę również panierujemy a następnie smażymy