Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

schabowe z szynką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

idealny do drugiego dania...:)

schabowe z szynką

Składniki:

schabowe z szynką

 

  • 60 dag schabu
  • 30 dag wędzonej szynki
  • sól
  • pieprz
  • szałwia
  • olej do smażenia
  • 1/2 szkl wytrawnego wina
  • mąka
  • 1 łyżka przyprawy jarzynowej
  • kostka bulionu

Sposób przygotowania:

schabowe z szynką
Schab umyć, osączyć i pokroić na 6 kotletów. Mięso rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem i listkami szałwii. Na rozbite kotlety układać plastry szynki wędzonej i zwijać. Następnie spiąć szpadką. Potem oprószyć mąką z obu stron i smażyć na oleju. Przełożyć do rondla i podlać winem oraz bulionem z kostki i dusić pod przykryciem kilka minut. Wyłożyć na talerz. Sosem polać ziemniaki. Podawać z pomidorami lub sałatą.