WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Schabowe z winem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne kotlety schabowe marynowane w winie i przyprawach a następnie usmażone w tradycyjnej panierce.

Schabowe z winem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schabowe z winem

 

  • 5 plastrów schabu wieprzowego
  • sól, pieprz
  • ok. 100 ml czerwonego półwytrawnego wina
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Schabowe z winem

ETAP 1:

Mięso umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Każdy plaster mięsa rozbić tłuczkiem na kotlety. Plastry mięsa skropić czerwonym winem i oprószyć solą i pieprzem.

Talerz z kotletami przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie opanierować kotlety w roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Na patelni rozgrzać olej i układać opanierowane kotlety. Smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor i zdejmować na talerz przykryty ręcznikami papierowymi.

Podawać z ziemniakami.

Schabowe z winem
Schabowe z winem w trakcie smażenia na patelni
Schabowe z winem
Opanierowane kotlety wyłożone na gorący olej
Schabowe z winem
Kotlety schabowe w trakcie panierowania w jajku i bułce
Schabowe z winem
Plastry schabu rozbite na cienkie kotlety.