Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kotlety schabowe zapiekane pod pierzynką

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Kotlety schabowe zapiekane pod pierzynką wg Babcigramolki: Robię je gdy muszę przygotować obiad wcześniej a potem tylko podgrzać .

Kotlety schabowe zapiekane pod pierzynką

Składniki:

Kotlety schabowe zapiekane pod pierzynką

 

  • 3 kotlety schabowe
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz mielony
  • curry
  • smalec do smażenia kotletów
  • 2 łyżki oleju do smażenia pieczarek
  • 3 łyżki pokrojonego koperku
  • 6 średnich pieczarek
  • 1 jabłko ( po utarciu ma być połowa objętości usmażonych pieczarek )
  • 6 łyżek tartego sera żółtego

 

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe zapiekane pod pierzynką
Kotlety rozklepać tłuczkiem do mięsa. Posolić i popieprzyć. Panierować w jajku i bułce tartej .Usmażyć na smalcu na rumiano. Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na rumiano na oleju. Dodać koper i utarte na tarce jarzynowej ( grube oczka ) jabłko. Dusić chwilę mieszając. Doprawić solą , pieprzem i curry. Kotlety ułożyć na blaszce do zapiekania . Wymieszać farsz pieczarkowo, koperkowo, jabłkowy z serem . Na każdym kotlecie ułożyć 1/3 farszu. Rozgrzać piekarnik. Wstawić blaszkę i zapiec kotlety tak by utworzyła się na nich ,, pierzynka „ ( ok. 5 minut ) .