meg-air

meg-air

Złoty Ekspert
[Przepisów: 19]

Schabowy w tajskiej marynacie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Schabowy to tradycja polskiej kuchni. Ja go jednak trochę odmieniłam i uważam, że jest wyborny. Polecam.

Schabowy w tajskiej marynacie

Składniki:

Schabowy w tajskiej marynacie

 

 

  • Marynata :
  • Sos sojowy
  • Imbir marynowany lub świeży, starty na tarce
  • Kolendra świeża
  • Łyżka miodu
  • Oliwą z oliwek - ja zastosowałam zwykła z biedronki, gdyż ma dość intensywny aromat

Sposób przygotowania:

Schabowy w tajskiej marynacie
Schab kroimy na plastry i rozbijamy tluczkiem. Mięso najlepiej przykryć folia spozywczą podczas ubijania,nie rozwarstwi się za bardzo, nie pobudzi nas, ani trudnego w czyszczeniu tluczka W osobnym naczyniu mieszamy oliwę, sos sojowy, miód, imbir i kolendrę. Dokładnie moczymy w marynacie mięso i odstawiamy do lodówki na godzinę lub dłużej. Po wyjęciu, obtaczamy w mące z bułka tartą i smazymy na mocno rozgrzanym oleju, aż uzyskają złoty kolor.