czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Schacciata - płaski chleb

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pieczywo jest tak pyszne, że można je podawać bez żadnych dodatków, polane tylko odrobiną oliwy z oliwek.

Schacciata - płaski chleb Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Schacciata - płaski chleb

 

Sposób przygotowania:

Schacciata - płaski chleb
Drożdże wymieszać z letnią wodą i cukrem, odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać, zrobić dołek, wlać rozpuszczone drożdże, dodać sól oraz 2 łyżki oliwy. Wymieszać kolistym ruchem, stopniowo łącząc z mąką. W połowie pracy dodać zimną wodę. Wyrabiać, aż utworzy się zwarta kula. Ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Zagniatać około 10-15 minut, w między czasie podsypując odrobiną mąki. Uformować kulę, ułożyć w natłuszczonej oliwą misce, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny. Następnie ciasto lekko przyklepać, przełożyć na stolnicę. Wyrabiać kilka minut i uformować podłużny, cienki placek. Ułożyć go na natłuszczonej blasze i zrobić palcem dołki co 4 cm. Polać resztą oliwy, posypać solą morską. Piec około 25 minut w temp. 200st. Przed podaniem skropić oliwą.
Schacciata - płaski chleb
uformować podłużny, płaski chlebek, odstawić do wyrośnięcia
Schacciata - płaski chleb
Palcem zrobic otwory w chelbie, skropić oliwą

Tagi:

chleb pieczywo