BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Schupfnudeln kluski z Niemiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Schupfnudeln są to kluski ziemniaczane, pochodzące ze Szwabii. Przypominają nasze kopytka. Można je podawać osobno lub z dodatkiem sosów.

Schupfnudeln kluski z Niemiec

Składniki:

Schupfnudeln kluski z Niemiec

 

Sposób przygotowania:

Schupfnudeln kluski z Niemiec

Mielenie kartofli

Schupfnudeln kluski z Niemiec
Kartofle mielimy w maszynce do mięsa.

Obrane kartofle gotujemy, mielimy w maszynce do mięsa.

Dodawanie składników.

Schupfnudeln kluski z Niemiec
przesiewamy mąkę do kartofli.

Do kartofli dodajemy mąkę.

Wbijanie jaj.

Schupfnudeln kluski z Niemiec
Do ciasta wbijamy całe jaja.

Do kartofli i mąki wbijamy całe jaja.

Wyrabianie ciasta .

Schupfnudeln kluski z Niemiec
Na stolnicy wyrabiamy rękami ciasto .

Ciasto wyrabiany na jednolitą masę.

Krojenie .

Schupfnudeln kluski z Niemiec
Zrolowane ciasto , pokrojone na porcje .

Z ciasta rolujemy gruby wałek.kroimy na porcje o szer. 2-3 cm.

Krojenie.

Schupfnudeln kluski z Niemiec
Pokrojone ciasto na kawałki o długości 3 cm.

Z pokrojonych części, rolujemy wałki o grubości kciuka. Kroimy kawałki o 3 cm długości.

Wykończenie klusków.

Schupfnudeln kluski z Niemiec
Kawałki ciasta zakończone szpicem .

Każdy kawałek wałkujemy tak, aby miał zaostrzone końce.

Gotowanie klusek.

Schupfnudeln kluski z Niemiec
Kluski gotowane w wodzie przez 3-4 minuty po wypłynięciu.

Kluski gotujemy. Po wypłynięciu 3-4 minuty. Odcedzamy.