Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Scones z nutą pomarańczy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Moja wariacja na temat scones. Tym razem na pomarańczowo.

Scones z nutą pomarańczy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Scones z nutą pomarańczy

 

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 32 g cukry waniliowego
  • 3 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 60 g masła
  • skórka starta z dużej pomarańczy
  • ok. 2/3 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Scones z nutą pomarańczy
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać. Do sypkich składników dodać skórkę startą z całej, dużej pomarańczy i masło. Wyrobić jak na kruszonkę. Powoli dolewać do tego mleko (nie trzeba zużyć całego) i wyrabiać gładkie ciasto. Ciasto ma być delikatne, miękkie i nie kleić się do rąk. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą część spłaszczyć w placek o grubości ok. 1,5 cm. Układać je na natłuszczonej blasze. Na każdym placku zrobić na krzyż płytkie nacięcie. Piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut. Upieczone scones rozciąć wzdłuż linii. Podawać ciepłe, z dodatkiem np. masła i dżemu.
Scones z nutą pomarańczy
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.
Scones z nutą pomarańczy
Masło i skórka starta z pomarańczy dodane do sypkich składników.
Scones z nutą pomarańczy
Sypkie składniki wyrobione z masłem jak na kruszonkę.
Scones z nutą pomarańczy
Gładkie ciasto zagniecione ze wszystkich składników.