Sposób przygotowania:
Selerowe miseczki z warzywami
Selery umyć, zalać wrzątkiem, osolić, gotować przez 25minut. Ostudzić, przekroić na pół, obrać ze skórki, łyżeczką wydrążyć miąższ, tak aby powstały miseczki o boku pół centymetra. Miąższ pokroić w kostkę. Marchewkę umyć, ugotować do miękkości. Jabłko umyć, obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić, umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Ogórki opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Miąższ selera, ogórek, jabłko, paprykę i marchewkę wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Majonez rozetrzeć z sokiem z cytryny. Sałatkę wymieszać z majonezem. Napełnić nią salaterki z selera. Od razu podawać.