ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Sypana szarlotka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sypana szarlotka jest bardzo łatwym, szybkim tanim ciastem na wyjątkowy deser, zwłaszcza z jabłkami szara reneta.

Sypana szarlotka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sypana szarlotka

 

  • jabłka szara reneta 1,5 kg
  • cukier 4 łyżki,
  • przyprawa do szarlotki 1 opakowanie,

 

  • mąka tortowa 1,5 szklanki,
  • mąka krupczatka 1,5 szklanki,
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • kasza manna 1,5 szklanki,
  • zimna margaryna 250 gram

Sposób przygotowania:

Sypana szarlotka
Obrane jabłka szara reneta zetrzeć na tarce o grubszych oczkach do miski, wymieszać z cukrem i przyprawą do szarlotki.

W misce wymieszać dokładnie obie mąki, cukier, kaszę manną, proszek do pieczenia.

Forma keksówka 28x15 cm z papierem do pieczenia, sypkie składniki podzielić na 3 części, wsypać 1 na dno formy, wyłożyć wymieszane razem z sokiem połowę jabłek, wsypać 2 część na jabłka, wyłożyć resztę jabłek i wsypać 3 część sypkich, NIE UGNIATAĆ, NIE PRZYCISKAĆ SKŁADNIKÓW.

Na wierzchu ciasta poukładać kawałki zimnego tłuszczu, piec w nagrzanym piekarniku na 180 C, grzanie góra/dół około 60 minut, ciasto dobrze wystudzić. 
Sypana szarlotka
Najlepsze są jabłka szara reneta lub mus do szarlotki.
Sypana szarlotka
Tłuszcz zamrożony lekko można zetrzeć na tarce.