Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Ser biały

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

smaczny ser z mleka kwaśnego

Ser biały Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ser biały

 

Sposób przygotowania:

Ser biały
Mleko wiejskie przelewamy do dużego garnka i pozostawiamy na noc lekko podgrzewając i dodając śmietanę( nie zagotować). W tym czasie mleko zacznie kwaśnieć. Następnego dnia przygotować dużą gazę (w kształcie trójkąta) Zsiadłe mleko pomieszać a następnie przecedzić powstałe bryłki twarożku do przygotowanej gazy. Odcisnąć i pozostawić twarożek aż całkowicie ścieknie z gazy. Następnie końcówkę gazy związać na węzeł i przycisnąć np.deseczkami tak aby uformował się kształt np.trójkąta lub okrągły. Pozostawić na noc. Następnie delikatnie zdjąć gazę i ser wstawić do lodówki. Posypać solą lub koperkiem do smaku.
Ser biały
Mleko wlac do dużego garnka i pozostawic na noc
Ser biały
Gdy mleko skwasnieje,podgrzać i przecedzic przez gaze
Ser biały
Twarożek uformować w dowolny kształt i zdjąć gaze

Tagi:

ser biały ser