paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

Ser kozi z dodatkiem fig i nie tylko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne danie wykwintnie wyglądające

Ser kozi z dodatkiem fig i nie tylko

Składniki:

Ser kozi z dodatkiem fig i nie tylko

 

  • 8 plastrów sera koziego
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 2 duże dojrzałe figi
  • 2 sosy winegret
  • 2 garście rukoli
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 1 łyżka miodu
  • pieprz
  • sól

 

 

Sposób przygotowania:

Ser kozi z dodatkiem fig i nie tylko
Oba sosy winegret robimy według przepisu na opakowaniu i dodajmy do nich miód, całość dokładnie mieszamy. Rukole płuczemy pod bieżącą wodą. Orzeszki prażymy na suchej patelni. Figi dokładnie myjemy, osuszamy i każdą kroimy na 4. Każdy plasterek szynki kroimy na pół. Na dużym półmisku rozkładamy rukolę. Solimy ją i pieprzymy delikatnie. Na każdym kawałku szynki kładziemy kawałek sera i kawałek figi. Całość zawijamy tak aby figa znalazła się w środku. Powstałe zawijańce układamy na rukoli. Całość obsypujemy orzeszkami i polewamy powstałym sosem.