Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ser twarogowy z rodzynkami i skórką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taki ser jest wyśmienity do ciasta drożdżowego z kruszonką.

Ser twarogowy z rodzynkami i skórką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ser twarogowy z rodzynkami i skórką

 

  • 20 dag sera twarogowego
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 2-3 łyżki rodzynek
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki aromaty pomarańczowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczkę mąki krupczatki
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Ser twarogowy z rodzynkami i skórką
Ser twarogowy włożyć do głębokiej miski, dodać cukier puder, cukier waniliowy, śmietanę, oliwę i dokładnie zmiksować. Następnie wlać żółtko i wymieszać mikserem. Białko z jajka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Do utartego sera wsypać mąkę ziemniaczaną, mąkę krupczatkę, aromat, rodzynki, skórkę pomarańczową, ubitą pianę z białka i delikatnie wymieszać.
Ser twarogowy z rodzynkami i skórką
Ser twarogowy dokładnie zmiksować z cukrem, żółtkiem, śmietaną i oliwą.
Ser twarogowy z rodzynkami i skórką
Dodać pozostałe składniki, wymieszać i wyłożyć na ciasto.