misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Serca orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

serduszka o smaku orzechowym....

Serca orzechowe

Składniki:

Serca orzechowe

 

  • CIASTO:
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • 5 dag kaszy manny
  • 2 łyżki mleka
  • 6 dag mielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • DO DEKORACJI:
  • polewa czekoladowa
  • kolorowe żelki
  • kolorowe pastylki czekoladowe
  • kwiatki lub perełki cukrowe
  • wiórki kokosowe

 

Sposób przygotowania:

Serca orzechowe
Jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Proszek do pieczenia wymieszać z kakao, przesiać do masy. Nie przerywając ucierania, dodawać na przemian mannę, mleko i zmielone orzechy.
Foremki natłuścić, oprószyć mąką. Wlać ciasto, piec 20-25 minut w temp 170-190stC.
Upieczone ciastka przestudzić w foremkach, ostrożnie wyjąć na deskę kuchenną.
Polewę stopić w kąpieli wodnej, smarować ostudzone serduszka. Udekorować wg uznania.