dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Serca wieprzowe w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Niedrogi gulasz w sam raz na obiad.

Serca wieprzowe w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serca wieprzowe w sosie pomidorowym

 

  • 1 kg serc wieprzowych
  • 2-3 marchewki
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, liście laurowe, imbir, zioła prowansalskie
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Serca wieprzowe w sosie pomidorowym
Serca myjemy i oczyszczamy z błonek. Zalewamy wodą, dodajemy pieprz i liście laurowe i gotujemy ok 40 min. Ugotowane serca wyjmujemy i kroimy w małe kawałki. Cebulę i marchewki obieramy i drobno siekamy. Warzywa przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu dodajemy pokrojone serca, sól, pieprz, liście laurowe, zioła prowansalskie ok 1/2 łyżeczki imbiru, podlewamy rosołem w którym gotowały się serca i dusimy do miękkości (ok 20 min), co jakiś czas mieszając. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy. Smacznego!
Serca wieprzowe w sosie pomidorowym
Ugotowane serca kroimy w drobne paseczki.
Serca wieprzowe w sosie pomidorowym
Posiekaną cebulę i marchewkę przesmażamy.
Serca wieprzowe w sosie pomidorowym
Do warzyw dodajemy mięso wraz z przyprawami.
Serca wieprzowe w sosie pomidorowym
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy.