szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

serduszka z dżemem morelowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Coś na słodko dla zakochanych

serduszka z dżemem morelowym

Składniki:

serduszka z dżemem morelowym

 

  • 3 szklanki mąki
  • pół kostki masła
  • pół kostki drożdżdży
  • 2 jajka,
  • pół szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 200 gram dżemu morelowego
  • 1 żóltko
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

serduszka z dżemem morelowym
Masło stopić w rondelku,mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże.Jajka rozbić i utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym oraz ze skórką cytrynową.Mąke przesiać przez sito do miski,wlać mleko i masę jajeczną,następnie wlać mleko i wyrobić elastyczne ciasto.Odstawić je do ciepła do wyrośnięcia, a gdy podwoi objętość zagnieść je jeszcze raz.Rozwałkować.Foremką w kształcie serca wyciąć serca.Na połowie ciasteczek ułożyć po łyżeczce dżemu morelowego i przykryć pozostałymi ciastkami,zlepić brzegi i ponownie odstawić do wyrośnięcia.Wierzchy ciastek posmarować rozbełtanym jajkiem.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok pół godziny.Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka