Sposób przygotowania:
Serniczek domowy na zimno
Przygotować niezbędne składniki na serniczek. Galaretkę cytrynową rozpuścić według przepisu podanego na opakowaniu i schłodzoną odstawić do stężenia do lodówki. Następnie żelatynę spożywczą namoczyć w 1/4 szklanki przegotowanej zimnej wody. Zagotować wodę i namoczoną żelatynę rozpuścić w około 1 szklance gorącej wody, rozpuścić żelatynę i ostudzić ją. W dalszej kolejności galaretki truskawkowe rozpuścić według przepisu podanego na opakowaniu, wystudzić galaretki. Umyć dokładnie pod bieżącą wodą owoce i odsączyć na sicie, osuszyć owoce. Galaretkę cytrynową pokroić w kostkę. Serki homogenizowane waniliowe włożyć do wysokiego naczynia. Dodać cukier puder i cukier waniliowy - wymieszać dokładnie. Dodać wystudzoną, ale nie stężoną żelatynę - wymieszać całość. Dodać pokrojoną w kostkę galaretkę i owoce. Wszystko razem wymieszać. Okrągłą foremkę wysmarować tłuszczem, wyłożyć sernik i wyrównać, udekorować owocami, zalać galaretką i zaczekać do zupełnego stężenia.