Sposób przygotowania:
Serniczek na ciemnym spodzie Ani
CIASTO: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać margarynę i posiekać. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto jak na makaron. Włożyć zagniecione ciasto na pół godziny do lodówki. MASA: Twaróg zmielić. Masło roztopić i ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz masłem. Dodać twaróg i starannie wymieszać. Z białek ubić sztyną pianę, delikatnie łyżką połączyć z masą serową. Natłuścić formę. Ciasto przedzielić na pół. Jedną część zetrzeć na dno na tarce o dużych oczkach. Na to wylać masę serową. Przkryć stratą drugą częścią ciasta. Piec w temp. 180 stopni około 1 godziny.