zosiasamosia

zosiasamosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Serniczek na ciemnym spodzie Ani

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny serniczek na ciemnym spodzie

Serniczek na ciemnym spodzie Ani

Składniki:

Serniczek na ciemnym spodzie Ani

 

  • 25 dkg mąki
  • 12 dkg margaryny Kasi lub Plamy
  • 5 dkg cukru pudru
  • 2 żołtka
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA:
  • 1 kg twarogu
  • 6 jajek
  • 15 dkg masła
  • 25 dkg cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanieliowego

 

Sposób przygotowania:

Serniczek na ciemnym spodzie Ani
CIASTO: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać margarynę i posiekać. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto jak na makaron. Włożyć zagniecione ciasto na pół godziny do lodówki. MASA: Twaróg zmielić. Masło roztopić i ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz masłem. Dodać twaróg i starannie wymieszać. Z białek ubić sztyną pianę, delikatnie łyżką połączyć z masą serową. Natłuścić formę. Ciasto przedzielić na pół. Jedną część zetrzeć na dno na tarce o dużych oczkach. Na to wylać masę serową. Przkryć stratą drugą częścią ciasta. Piec w temp. 180 stopni około 1 godziny.

Tagi:

jajko jajka