migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Serniczek truskawkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Na upalne dni musi być serniczek na zimno, a skoro sezon truskawkowy to oczywiście z dodatkiem truskawek. Wyszedł przepyszny rozpływający się w ustach. Polecam!

Serniczek truskawkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serniczek truskawkowy

 

  • masa serowa:
  • 500 g sera sernkiowego z wiaderka ja użyłam Wieluń
  • 2 łyżki miękkiego masła lub margaryny
  • 3-4 łyżki cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 1 żelatyna deserowa (Dr Oetker)+ woda lub mleko do jej przygotowania wg instrukcji na opakowaniu
  • 300 g małych truskawek

 

  • masa truskawkowa:
  • 300 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 250 ml wody

Sposób przygotowania:

Serniczek truskawkowy
Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml wody i odstawić do wystudzenia. Żelatynę przygotować według przepisu rozpuszczając ją we wodzie lub też mleku. Masło utrzeć z cukrem waniliowym i żółtkiem. Następnie cały czas ubijać i dodawać porcjami ser a następnie rozpuszczoną żelatynę. 2/3 masy przełożyć do foremki (ja użyłam takiej typowej do deserów na zimno ale można użyć tortownicy). Następnie masę wyrównać i ułożyć na niej truskawki. Można lekko wcisnąć truskawki w masę. Potem wyłożyć resztę masy serowej i wierzch ładnie wyrównać, wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Truskawki zmiksować blenderem, wymieszać z wcześniej przygotowaną galaretką. Masę truskawkową wylać na masę serową. Serniczek dobrze schłodzić aby masy dobrze stężały.
Serniczek truskawkowy
Etap 1 Żelatynę przygotować według przepisu rozpuszczając ją we wodzie lub też mleku.
Serniczek truskawkowy
Etap 2 Masło utrzeć z cukrem waniliowym i żółtkiem. Następnie cały czas ubijać i dodawać porcjami ser
Serniczek truskawkowy
Etap 3 Do masy serowej dodać przygotowaną żelatynę.
Serniczek truskawkowy
Etap 4 Do formy przełożyć 2/3 masy serowej i ułożyc truskawki.

Tagi:

sery ser