pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Serniczek z brzoskwiniami i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne ciasto na zimno z brzoskwiniami, truskawkami i galaretką.

Serniczek z brzoskwiniami i truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Serniczek z brzoskwiniami i truskawkami

 

  • 1 kostka masła
  • 1kg serka waniliowego w wiaderku
  • 2 łyżki cukru
  • 3,5 łyżeczki żelatyny
  • 1 aromat cytrynowy
  • 5 galaretek cytrynowych
  • 4 galaretki truskawkowe
  • puszka brzoskwiń
  • 600 g truskawek

 

Sposób przygotowania:

Serniczek z brzoskwiniami i truskawkami
Masło miksujemy z cukrem. Po trochu dodajemy serek waniliowy, aromat i miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w 1 szklance zimnej wody. Galaretki cytrynowe rozrabiamy w 4 szklankach wody, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, studzimy i dodajemy do masy serowej. Połowę masy wylewamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki o wymiarach 28 x 35 cm. Brzoskwinie kroimy na małe kawałki i wykładamy na masę serową. Zalewamy resztą masy serowej. Truskawki kroimy na połówki i układamy na cieście. Galaretki truskawkowe rozrabiamy w 4,5 szklanki wody, studzimy i wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny, aby stężało.
Serniczek z brzoskwiniami i truskawkami
Serniczek z brzoskwiniami i truskawkami w blaszce