Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1230]

Serniczek z owocami w walentynkowej odsłonie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolorowy serniczek na zimno z dodatkiem owoców: winogron, pomarańczy i borówek. Ciasto jest lekkie, smaczne i kolorowe.

Serniczek z owocami w walentynkowej odsłonie

Składniki:

Serniczek z owocami w walentynkowej odsłonie

 

  • ok. 40 g biszkoptów
  • 600 g serka homogenizowanego waniliowego
  • galaretki, po 1 każdego rodzaju: o smaku cytrynowym, malinowym i kiwi oraz przrzroczysta
  • kilkanaście winogron
  • 1-2 pomarańcze
  • 150 g borówki amerykańskiej
  • żurawina suszona

Sposób przygotowania:

Serniczek z owocami w walentynkowej odsłonie

ETAP 1:

Serniczek z owocami w walentynkowej odsłonie
Każdą z kolorowych galaretek zalewamy gorącą wodą

Kolorowe galarerki przesypujemy do miseczek. Każdą zalewamy 1/2 szklanki gorącej wody i dokładnie rozpuszczamy. Odstawiamy do stężenia.

ETAP 2:

Serniczek z owocami w walentynkowej odsłonie
Dno tortownicy natłuszczamy i wykładamy biszkopcikami

Dno tortownicy natłuszczamy i wykładamy biszkopcikami.

Przygotowujemy owoce: myjemy je i osuszamy, winogrona kroimy w plasterki, wyrzucamy pestki; jedną pomarańczę obieramy, dzielimy na cząstki i kroimy je na mniejsze kawałki. Drugą pomarańczę, część borówek i winogron odkładamy do dekoracji.

ETAP 3:

Serniczek z owocami w walentynkowej odsłonie
Każdą galaretkę mieszamy z serkiem homogenizowanym

Gdy galarerki zaczną tężeć, każdą z nich mieszamy z 200 g serka waniliowego.

ETAP 4:

Serniczek z owocami w walentynkowej odsłonie
Do serka z galaretką dodajemy przygotowane owoce

Do każdego rodzaju galaretki dodajemy inne owoce, np. winogrona do warstwy z galaretki o smaku cytrynowym, pomarańcze do warstwy z galaretką malinową, a borówki do warstwy z galaretką o smaku kiwi.

ETAP 5:

Na biszkopty wykładamy pierwszą porcję serka z galaretką i owocami, a następnie dwie kolejne warstwy.
Na wierzchu ciasta układamy serce z borówek i żurawiny, do dekoracji możemy wykorzystać też inne owoce.

ETAP 6:

Galaretkę przezroczystą przygotujemy wg przepisu na opakowaniu. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch sernika.