Sposób przygotowania:
Serniczek z owocami w walentynkowej odsłonieETAP 1:
Kolorowe galarerki przesypujemy do miseczek. Każdą zalewamy 1/2 szklanki gorącej wody i dokładnie rozpuszczamy. Odstawiamy do stężenia.
ETAP 2:
Dno tortownicy natłuszczamy i wykładamy biszkopcikami.
Przygotowujemy owoce: myjemy je i osuszamy, winogrona kroimy w plasterki, wyrzucamy pestki; jedną pomarańczę obieramy, dzielimy na cząstki i kroimy je na mniejsze kawałki. Drugą pomarańczę, część borówek i winogron odkładamy do dekoracji.
ETAP 3:
Gdy galarerki zaczną tężeć, każdą z nich mieszamy z 200 g serka waniliowego.
ETAP 4:
Do każdego rodzaju galaretki dodajemy inne owoce, np. winogrona do warstwy z galaretki o smaku cytrynowym, pomarańcze do warstwy z galaretką malinową, a borówki do warstwy z galaretką o smaku kiwi.
ETAP 5:
Na biszkopty wykładamy pierwszą porcję serka z galaretką i owocami, a następnie dwie kolejne warstwy.
Na wierzchu ciasta układamy serce z borówek i żurawiny, do dekoracji możemy wykorzystać też inne owoce.
ETAP 6:
Galaretkę przezroczystą przygotujemy wg przepisu na opakowaniu. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch sernika.