Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Serniczek z truskawkami i białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Świeże truskawki, serek z bitą śmietaną i biała czekolada to wg mnie doskonałe połączenie. Serniczek wyszedł przepyszny:)

Serniczek z truskawkami i białą czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serniczek z truskawkami i białą czekoladą

 

  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 60 dkg truskawek
  • 90 g okrągłych biszkoptów
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 125 g śmietany kremówki
  • 350 g serka naturalnego
  • 2 opakowania Śmietan-fix
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Serniczek z truskawkami i białą czekoladą
Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić. Truskawki umyć, odszypułkować. 10 dkg najładniejszych truskawek odłożyć, resztę zmiksować blenderem. Na dnie tortownicy (ok. 22 cm) ułożyć biszkopty. Tężejącą galaretkę wlać do zmiksowanych truskawek, dokładnie wymieszać, wylać na biszkopty, schłodzić w lodówce. Czekolady połamać na mniejsze kawałki, roztopić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej cukier puder, Śmietan-fix i serek. Dokładnie wymieszać. Do serowej masy powoli wlewać roztopioną czekoladę i cały czas mieszać. Masę wyłożyć na mus truskawkowy. Na wierzchu ułożyć pozostawione, pokrojone truskawki. Galaretkę pomarańczową przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać na truskawki. Ciasto schładzać kilka godzin w lodówce. Serniczek można dodatkowo udekorować listkami mięty.
Serniczek z truskawkami i białą czekoladą
Okrągłe biszkopty ułożone na dnie tortownicy.
Serniczek z truskawkami i białą czekoladą
Zmiksowane truskawki wymieszane z galaretką wylane na biszkopty.
Serniczek z truskawkami i białą czekoladą
Masa serowa z białą czekoladą wylana na truskawkowy mus.
Serniczek z truskawkami i białą czekoladą
Pozostawione truskawki ułożone na wierzchu ciasta.