Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Sernik "9 minut" o smaku amaretto z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 6

To taki szybki serniczek do zrobienia ( czas przygotowania tylko 9 minut, stąd nazwa ) i do upieczenia. W smaku bardzo dobry. Brak przekroju sernika wiąże się z tym, że był on w całości przeznaczony do poczęstowania.

Sernik "9 minut" o smaku amaretto z bakaliami

Składniki:

Sernik "9 minut" o smaku amaretto z bakaliami

 

  • Składniki:
  • 450 g sera białego
  • 75 g cukru pudru
  • 3 jajka wiejskie
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki likieru amaretto

 

  • Spód:
  • 200 g pierniczków glazurowanych lukrowanych

 

  • Bakalie:
  • 100 g mieszanki keksowej

Sposób przygotowania:

Sernik "9 minut" o smaku amaretto z bakaliami

1.

Sernik "9 minut" o smaku amaretto z bakaliami
Pierniczki glazurowane lukrowane wyłożone jako spód sernika

Przygotowałam małą tortownicę, którą wyłożyłam papierem do pieczenia. Następnie poukładałam pierniczki glazurowane lukrowane.

2.

Sernik "9 minut" o smaku amaretto z bakaliami
Składniki na masę serową przygotowane w misce

Wszystkie składniki tj. ser biały, cukier i jajka wiejskie włożyłam do miski i zmiksowałam na jednolitą masę.

3.

Sernik "9 minut" o smaku amaretto z bakaliami
Budyń śmietankowy w proszku dosypany do masy serowej

Do zmiksowanej masy serowej dodałam jedno opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem i ponownie zmiksowałam.

4.

Sernik "9 minut" o smaku amaretto z bakaliami
Dolanie likieru amaretto do zmiksowanej masy z budyniem

Do zmiksowanej masy z budyniem dolałam likier amaretto. Likier ten podkreślił wyrazistość smaku.

5.

Sernik "9 minut" o smaku amaretto z bakaliami

Teraz bardzo powoli partiami przelałam masę serową na pierniczki.

6.

Sernik "9 minut" o smaku amaretto z bakaliami

Wierzch sernika posypałam gotową mieszanką bakaliową z miechunką.

7.

Sernik "9 minut" o smaku amaretto z bakaliami

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 180 stopni C i kiedy osiągnął temperaturę to wstawiłam tortownicę sernikiem na około 50 minut.

8.

Sernik "9 minut" o smaku amaretto z bakaliami

Kiedy sernik się upiekł to pozostawiłam go w piekarniku do całkowitego ostudzenia.

9.

Sernik "9 minut" o smaku amaretto z bakaliami

Chłodny sernik oprószyłam obficie cukrem pudrem. Smacznego !


Tagi:

sernik