Sposób przygotowania:
Serniczek na ciemnym spodzie z mango i żurawiną1.
Przygotowałam wszystkie składniki na ciemne kruche ciasto, które włożyłam do miski i wyrobiłam na jednolitą masę rękami.
2.
Ciemne kruche ciasto , które wyrobiłam rękami schłodziłam w lodówce przez 30 minut.
3.
Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Następnie na papier rozłożyłam 2/3 ciasta ( resztę zostawiłam na wierzch sernika ). Potem blaszkę wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i podpiekłam spód przez 15 minut.
4.
Przygotowałam teraz ser biały, żółtka, cukier waniliowy oraz cukier kryształ. Włożyłam je do miski.
5.
Wszystkie składniki na masę serową zmiksowałam na jednolitą masę.
6.
W osobnym naczyniu zmiksowałam białka na sztywno ze szczyptą soli.
7.
Do masy serowej wlałam wcześniej roztopione i schłodzone masło. Wymieszałam łyżką drewnianą.
8.
Do masy serowej dodałam ubitą pianę i bardzo powoli wymieszałam łyżką drewnianą.
9.
Również do masy serowej dodałam suszoną żurawinę i znowu lekko wymieszałam łyżką.
10.
Powoli masę serową przelałam na podpieczony spód sernika.
Na wierzchu położyłam pokrojone na plastry owoce mango. Natomiast na sam wierzch poskubałam pozostałe, surowe kruche ciasto.
11.
Blachę z ciastem wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na czas około 50 minut.
12.
Upieczone ciasto wystudziłam w blaszce. Można je też ewentualnie dodatkowo schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne.
13.
Smacznego !