Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Sernik a' la pleśniak

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zastanawiasz się jakie ciasto zrobić? Pleśniaka czy sernik, a może tak zrób dwa w jednym. Ciasto na spodzie kruchym, przekładane dżemem, masą sernikową, bezą, przykryte chrupiącą kruszonką, idealne na Święta.

Sernik a' la pleśniak

Składniki:

Sernik a' la pleśniak

 

  • Składniki na ciasto:
  • 4 szk. mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1 szk. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki kakała
  • Składniki na masę:
  • 1 kg sera sernikowego z wiaderka
  • ½ szk. cukru
  • 4 żółtka
  • 2 budynie waniliowe w proszku
  • Składniki na bezę:
  • 8 białek z jajek
  • ½ szk. cukru
  • 60 g kisiel truskawkowy
  • Składniki dodatkowe:
  • 410 g dżemu wiśniowego

Sposób przygotowania:

Sernik a' la pleśniak

Sposób przygotowania ciasta:

Sernik ala pleśniak

1. Wszystkie składniki na ciasto, prócz kakała przekładam do miski, zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na połowę, jedną część ciasta rozwałkowuję i układam na dnie formy, piekę w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C. Drugą część ciasta również dzielę na połowę, do jednej części dodaję kakało, zagniatam. Obie kulki ciasta przekładam do woreczków, chowam do zamrażalnika.
2. Ciasto po upieczeniu smaruję dżemem i posypuję startym na tarce ciastem kakaowym.

Sposób przygotowania masy:

Sernik ala pleśniak

1. Wszystkie składniki na masę miksuję mikserem, masę układam na kakaowej kruszonce.

Sposób przygotowania bezy:

Sernik ala pleśniak

1. Białka ubijam mikserem, wsypuję cukier oraz w proszku kisiel, ubijam do momentu aż masa będzie sztywna. Masę bezową wykładam na masę sernikową.
2. Na wierzch ciasta ścieram ciasto, które schowałam wcześniej do zamrażalnika na tarce o dużych oczkach.
3. Ciasto piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C.

ETAP 4:

4. Ciasto gotowe.
5. Smacznego.