Sposób przygotowania:
Tradycyjny sernik z beząCIASTO
Wszystkie składniki na ciasto przedkładamy do miski i miksujemy, aż powstanie nam kruszonka, tak przygotowane ciasto zagniatamy szybko na jednolite gładkie ciasto.
Taką kruszonką można przełożyć na stolnicę, ja jednak wolę zagniatać w misce.
Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą a następnie umieszczamy w zamrażalniku na ok 20-30 min.
Po tym czasie blachę do pieczenia o wymiarach ok 26x26 cm wykładamy papierem a następnie wykładamy ciasto i delikatnie nakłuwamy widelcem.
Podpiekamy ok 10-15 min. w temp. 180'C.
SER
Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Jajka ubijamy z laską waniliową, oraz cukrem na puszystą masę, pod koniec dodając ser.
Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, budyń w proszku , masło oraz mleko. Całość dokładnie miksujemy, aż składniki się połączą. Masa będzie lekko lejąca, ale to nic nie szkodzi.
Taką masę przelewamy na podpieczone ciasto i pieczemy ok 50-60 min. w temp. 180'C, aż ciasto będzie ładnie zarumienione.
BEZA
Białka ubijamy z solą na sztywno, pod koniec dodając po łyżce cukru.
Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca dodajemy ocet, oraz mąkę ziemniaczana i jeszcze chwilkę miksujemy. Taką bezę przekładamy na ciasto.
BEZA
Sernik ponownie umieszczamy w piekarniku i pieczemy ok 20 min w temp. 170'C , następnie zmniejszamy temperaturę do 150'C i pieczemy ok 15 min, a następnie zmniejszamy do 100'C i pieczemy ok 10 min.
Ciasto pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku do przestygnięcia.