IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Tradycyjny sernik z bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wspaniały, tradycyjny sernik, którego nie może zabraknąć na naszych stołach. Sernik na kruchym cieście z delikatnym i puszystym serem, oraz chrupiącą bezą.

Tradycyjny sernik z bezą

Składniki:

Tradycyjny sernik z bezą

CIASTO:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 125 g masła
  • 4 żółtka

SERNIK:

BEZA:

Sposób przygotowania:

Tradycyjny sernik z bezą

CIASTO

Tradycyjny sernik z bezą
Przygotowana kruszonka do zagniecenia ciasta.

Wszystkie składniki na ciasto przedkładamy do miski i miksujemy, aż powstanie nam kruszonka, tak przygotowane ciasto zagniatamy szybko na jednolite gładkie ciasto.

Taką kruszonką można przełożyć na stolnicę, ja jednak wolę zagniatać w misce.

Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą a następnie umieszczamy w zamrażalniku na ok 20-30 min.

Po tym czasie blachę do pieczenia o wymiarach ok 26x26 cm wykładamy papierem a następnie wykładamy ciasto i delikatnie nakłuwamy widelcem.

Podpiekamy ok 10-15 min. w temp. 180'C.

SER

Tradycyjny sernik z bezą
Przygotowanie masy serowej, wszystko dokładnie wymieszać.

Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Jajka ubijamy z laską waniliową, oraz cukrem na puszystą masę, pod koniec dodając ser.

Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, budyń w proszku , masło oraz mleko. Całość dokładnie miksujemy, aż składniki się połączą. Masa będzie lekko lejąca, ale to nic nie szkodzi.

Taką masę przelewamy na podpieczone ciasto i pieczemy ok 50-60 min. w temp. 180'C, aż ciasto będzie ładnie zarumienione.

BEZA

Tradycyjny sernik z bezą
Przygotowujemy bezę, powinna ona być gładka, ciągnąca oraz błyszcząca.

Białka ubijamy z solą na sztywno, pod koniec dodając po łyżce cukru.

Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca dodajemy ocet, oraz mąkę ziemniaczana i jeszcze chwilkę miksujemy. Taką bezę przekładamy na ciasto.

BEZA

Tradycyjny sernik z bezą
Beze wykładamy na sernik - tworząc np. górki, albo też robiąc szlaczek grzebieniem cukierniczym lub na płasko.

Sernik ponownie umieszczamy w piekarniku i pieczemy ok 20 min w temp. 170'C , następnie zmniejszamy temperaturę do 150'C i pieczemy ok 15 min, a następnie zmniejszamy do 100'C i pieczemy ok 10 min.

Ciasto pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku do przestygnięcia.


Tagi:

sernik ciasto