aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Sernik z bezą i dżemem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Wyśmienity sernik z dżemem i pianką, ekstra wypiek na każdą okazję! Można dodać do masy serowej rodzynki jak ktoś je lubi!

Sernik z bezą i dżemem

Składniki:

Sernik z bezą i dżemem

 

  • Ciasto:
  • 1 duża paczka herbatników
  • 12,5 dag margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • Ser:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 25 dag mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szkl śmietany
  • 1,5 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 7 jaj
  • 3 żółtka
  • Skórka pomarańczowa
  • Beza:
  • 3 białka
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • Dżem brzoskwiniowy

Sposób przygotowania:

Sernik z bezą i dżemem
Ciasto: Herbatniki kruszymy. Margarynę roztapiamy z cukrem i kakao. Wsypujemy herbatniki mieszamy i wykładamy dno blaszki o wymiarach 25/36 wyłożonej pergaminem.

Beza: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy mąkę i miksujemy.

Ser: Oba sery wraz z mąką ziemniaczaną, cukrami miksujemy. Dodajemy po jednym jajku i śmietanę. Wylewamy na ciasto i posypujemy skórką pomarańczową.

Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 45 minut, wyciągamy, smarujemy sernik dżemem i wykładamy bezę.

Pieczemy do 30 minut.