Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sernik kajmakowy na kokosowym spodzie z powidłem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik to najlepsze ciasto na świecie. Sprawdza się doskonale na różne okazje, od świąt, rodzinne spotkania czy różne imprezy. Można go przygotowywać na wiele sposobów. Tak jak lubimy.

Sernik kajmakowy na kokosowym spodzie z powidłem

Składniki:

Sernik kajmakowy na kokosowym spodzie z powidłem

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki wiórek kokosowych

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik (mielony z wiadereczka lub zmielony dwukrotnie twaróg)
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • pół puszki masy kajmakowej
  • 15 dag masła lub margaryny

Dodatkowo:

  • pół słoiczka powidła śliwkowego
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Sernik kajmakowy na kokosowym spodzie z powidłem
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy je stolnicy lekko oprószonej mąką. Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Nakłuwamy widelcem i smarujemy powidłem.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, dodajemy stopniowo po jednym żółtku i ucieramy, następnie dodajemy ser, budyń w proszku i masę kajmakową, ucieramy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Wykładamy na ciasto.

3. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 70 minut. Upieczony studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny w lodówce.

4. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Sernik można pokroić na około 30 porcji.

Ser użyłam z wiadereczka, ale inny trzeba zmielić co najmniej dwa razy.

Foremka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.