Sposób przygotowania:
Sernik kajmakowy na kokosowym spodzie z powidłem
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy je stolnicy lekko oprószonej mąką. Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Nakłuwamy widelcem i smarujemy powidłem.
2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, dodajemy stopniowo po jednym żółtku i ucieramy, następnie dodajemy ser, budyń w proszku i masę kajmakową, ucieramy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Wykładamy na ciasto.
3. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 70 minut. Upieczony studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny w lodówce.
4. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Sernik można pokroić na około 30 porcji.
Ser użyłam z wiadereczka, ale inny trzeba zmielić co najmniej dwa razy.
Foremka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, dodajemy stopniowo po jednym żółtku i ucieramy, następnie dodajemy ser, budyń w proszku i masę kajmakową, ucieramy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Wykładamy na ciasto.
3. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 70 minut. Upieczony studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny w lodówce.
4. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Sernik można pokroić na około 30 porcji.
Ser użyłam z wiadereczka, ale inny trzeba zmielić co najmniej dwa razy.
Foremka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.