aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Puszysty sernik z bezą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Delikatny, bardzo puszysty i nieziemsko smaczny sernik, który po prostu rozpływa się w ustach Taki jak lubię najbardziej :)

Puszysty sernik z bezą

Składniki:

Puszysty sernik z bezą

ciasto

  • 300 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko

masa serowa

  • 1 kg sera (może być gotowy z wiaderka)
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2,5 szklanki mleka
  • garść kaszy manny

Sposób przygotowania:

Puszysty sernik z bezą
Przygotowanie ciasta: Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej na stolnicę, Dodaj masło i dobrze posiekaj nożem. Jajko wbij do miski i ubijaj mikserem aż zacznie robić się białe. Następnie dodaj cukier, dokładnie utrzyj i wlej do mąki. Zagnieć ciasto.

Gotowe rozwałkuj i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając trochę wyższe brzegi. Wstaw na ok 10 min, aby spód delikatnie się podpiekł.

Przygotowanie sera:Jajka wraz z żółtkami wbij do miski i dobrze utrzyj. Stopniowo dodawaj cukier, a następnie po łyżce twarogu. Budynie wymieszaj w zimnym mleku i wlej do masy. Pod koniec wsyp kaszę manną i dokładnie wymieszaj mikserem.

Gotową masę (jest bardzo płynna) delikatnie przelać na wcześniej podpieczone ciasto i ponownie wstawić do rozgrzanego do 180C piekarnika na ok 45 min.

Pod koniec pieczenia można wyłożyć bezę ubitą z pozostałych 4 białek i 4 łyżek cukru. Piec jeszcze przez ok 15 min.

Tagi:

sernik ciasto