katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Sernik babci

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Brakuje tylko w serniku rodzynek by było tak jak u babci ale domownicy za nimi nie przepadają więc jest bez.

Sernik babci

Składniki:

Sernik babci

 

 

  • Masa serowa
  • ser na serniki 1,5 kg
  • jajka 7 szt dużych
  • budyń jasny 2 op
  • masło miękkie ok 1/2 kostki (250g)
  • cukier 1 i 1/2 szkl
  • sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

Sernik babci
Z podanych w przepisie składników zagniatamy ciasto, schładzamy w lodówce ok 40 min.

Po wyjęciu z lodówki wylepiamy ciastem spód przygotowanej dużej blaszki. Nakłuwamy widelcem i zapiekać ok 20 min( aż się zezłoci).

Jajka wybijamy do miski dodajemy cukier i miksujemy. Dodajemy ser, budynie i sok z cytryny do smaku. Można też dodać rodzynki.

Masę serową przekładamy na podpieczony spód i pieczemy ok 50 min w 180 stopniach.

Tagi:

ciasto sernik