katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1590]

Sernik babci

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 3

Sernik można upiec ze sera który zmielimy swoimi siłami i przygotujemy po swojemu. Ja jako babcia nie radzę sobie ze wszystkim i korzystam z pójścia na łatwiznę.

Sernik babci

Składniki:

Sernik babci

 

  • Masa serowa
  • ser na serniki z wiaderka 1,5 kg
  • cukier 1,5 szkl
  • żółtka 6 szt
  • białka 10 szt
  • budyń waniliowy 2 op
  • śmietana 1 szkl
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • masło miękkie 1/2 kostki
  • aromat dowolny

 

  • Ciasto
  • mąka 2,5 szkl
  • żółtka 4 szt
  • masło albo margaryna 3/4 kostki
  • śmietana gęsta 1-2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

Sernik babci
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Do lodówki odkładamy 1/3 ciasta. Pozostałym ciastem wylepiamy dno przygotowanej dużej blaszki. Ciasto oprószamy kakao. 

Żółtka miksujemy z cukrem i miękkim masłem albo margaryną. Dodajemy ser, aromat, śmietanę i mąkę z budyniem. 

Białka białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy do połączenia piany z masą. Gotową masę wyłożyć na przygotowane ciasto w blaszce. 

Z ciasta pozostawionego w lodówce zrobimy kruszonkę i zasypujemy masę. 

Pieczemy ok 70 min w 180 stopniach. 

Po przestudzeniu polać polewą czekoladową.

Tagi:

ciasto sernik