Sposób przygotowania:
Rzeszowiak
Ciasto: Składniki na ciasto połączyć ze sobą i wyrobić na gładkie ciasto.Wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Masa makowa: Mak sparzyć i zmielić,Dodać resztę składników. Utrzeć. Z białek ubić pianę, dodać do maku na końcu i delikatnie wymieszać. Jeżeli używamy gotowej masy makowej nic już nie dodajemy, masę wykładamy bezpośrednio ma ciasto. Masa orzechowa: Orzechy zmielić, zalać wrzącym mlekiem połączonym uprzednio z cukrem i masłem. Wymieszać. Przestudzić. Ubić pianę z białek, dodać do orzechów i delikatnie wymieszać. Masa serowa: Ser zmielić dwukrotnie.Margarynę rozpuścić i ostudzić.Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno.Dodać do sera resztę składników.Wymieszać. Ubitą pianę dodać na końcu-wymieszać. Do ciasta można użyć ser homogenizowany w wiadereczku, którego nie trzeba mielić. Na ciasto nałożyć pasek masy makowej, następnie pasek masy orzechowej . Następnie dać kolejny pasek masy makowej i zakończyć paskiem masy orzechowej ( zdjęcie nr 1). Przykryć warstwą masy serowej i piec 70-80 minut w 170 st. C. Aby ułatwić sobie pracę możemy ubić wszystkie białka razem. Połowę ubitych białek dodać do masy serowej. Z tego co zostanie połowę do masy makowej, a resztę do masy orzechowej.
zbysiowa
mirkakropka
tylko trzeba uważać z tym pójściem na łatwiznę i wziąć masę makową z puszki, czasem bywa bardzo mokra a to zepsuje nam kruche ciasto na spodzie