Sposób przygotowania:
Seromakowiec czyli sernik z makiemCiasto:
Mąkę z cukrem i proszkiem mieszam, dodaję wiórki zimnego masła i sikam, aż powstanie coś na podobieństwo drobnej kaszki.
Wbijam żółtka i zagniatam ciasto. Zawijam w folie i schładzam w lodówce ok 1 godz.
Schłodzone rozwałkowuję i wykładam na blaszkę z papierem do pieczenia.
Masa :
Ser mielę dwukrotnie.Masło, cukier, cukier waniliowy ucieram na puch, dodaję po jednym żółtku i ucieram aż składniki połączą się ze sobą.
Dodaję zmielony ser, następnie proszek do pieczenia wymieszany z kaszą manną i mieszam dość szybko by nie napowietrzyć masy serowej.
Białka ubijam na sztywną pianę i dodaję do masy serowej mieszając za pomocą łopatki.
ETAP 3:
Mak sparzam wrzątkiem, osączam na sicie i mielę mielę dwukrotnie. Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
ETAP 4:
Masę serowa dzielę na dwie części, jedna większa, druga mniejsza.
Mniejszą część masy serowej mieszam z makiem i tartymi jabłkami, przekładam na ciasto w blaszce,
ETAP 5:
na wierzch wykładam większa część masy serowej
ETAP 6:
i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180° Cna 15-20 min, następnie zmniejszam temperaturę na 150°C i piekę jeszcze jakieś 40-50 min. Wystudzone kroję na kawałki