luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Seromakowiec czyli sernik z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Z połączenia dwóch rodzajów ciast: sernika i makowca powstał przepyszny seromakowiec, który zachwyca swym smakiem.

Seromakowiec czyli sernik z makiem

Składniki:

Seromakowiec czyli sernik z makiem

Na ciasto

  • 300 g maki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 3-4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowo-makowa

  • 1 1/4 kg twarogu
  • 200 g masła
  • 8 jajek
  • 250 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250 g maku
  • 2-3 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 średniej wielkości jabłka

Sposób przygotowania:

Seromakowiec czyli sernik z makiem

Ciasto:

Seromakowiec czyli sernik z makiem
Schłodzone ciasto rozwałkowuję i układam na blaszce

Mąkę z cukrem i proszkiem mieszam, dodaję wiórki zimnego masła i sikam, aż powstanie coś na podobieństwo drobnej kaszki.

Wbijam żółtka i zagniatam ciasto. Zawijam w folie i schładzam w lodówce ok 1 godz.

Schłodzone rozwałkowuję i wykładam na blaszkę z papierem do pieczenia.

Masa :

Seromakowiec czyli sernik z makiem
Masa serowa gotowa do wyłożenia na kruchy spód

Ser mielę dwukrotnie.Masło, cukier, cukier waniliowy ucieram na puch, dodaję po jednym żółtku i ucieram aż składniki połączą się ze sobą.

Dodaję zmielony ser, następnie proszek do pieczenia wymieszany z kaszą manną i mieszam dość szybko by nie napowietrzyć masy serowej.

Białka ubijam na sztywną pianę i dodaję do masy serowej mieszając za pomocą łopatki.

ETAP 3:

Seromakowiec czyli sernik z makiem
Sparzony, zmielony mak wymieszany z wiórkami jabłka

Mak sparzam wrzątkiem, osączam na sicie i mielę mielę dwukrotnie. Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach.

ETAP 4:

Seromakowiec czyli sernik z makiem
jedna część masy serowej wymieszanej z makiem

Masę serowa dzielę na dwie części, jedna większa, druga mniejsza.

Mniejszą część masy serowej mieszam z makiem i tartymi jabłkami, przekładam na ciasto w blaszce,

ETAP 5:

Seromakowiec czyli sernik z makiem
pozostała część masy serowej wyłożona na masę makowo-serową

na wierzch wykładam większa część masy serowej

ETAP 6:

Seromakowiec czyli sernik z makiem
Wystudzone ciasto, kroje na kawałki i układam na talerzykach

i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180° Cna 15-20 min, następnie zmniejszam temperaturę na 150°C i piekę jeszcze jakieś 40-50 min. Wystudzone kroję na kawałki


Tagi:

sernik ciasta mak