Sposób przygotowania:
Seromak-sernik i makowiec w jednym cieście
Przygotować kruchy spód. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Gotowe ciasto schłodzić godzinkę w lodówce. Po schłodzeniu ciastem wylepić formę (28x25), na dnie nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i piec ok 15-20 minut, aż ciasto się lekko zarumieni. Następnie przygotować masę makową. Masę makową dokładnie wymieszać z jajkami, rodzynkami i kaszą manną. Gotową masę odstawić. Potem przygotowac masę serową. Ser zmiksowac z cukrem i jajkami na gładka masę. Dodac budyń waniliowy i jeszcze raz zmiksować. Na upieczony kruchy spód wyłożyć masę makową i wyrównać. Na masę makową wyłożyć masę serową. Wierzch wyrównać. Ciasto wstawić do piekrnika nagrzanego na 175 C i piec ok 45 mniut, potem temperaturę zmniejszyć do 150 i piec jeszcze 30 minut. Po upieczeniu ciasto zostawić na godzinkę w piekarniku. Przed podaniem polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.