Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sernik bez pieczenia na herbatnikach z polewą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Czasami nie chce nam się piec ciasta, a spodziewamy się gości lub mamy ochotę na coś słodkiego. Doskonale wtedy sprawdzi się ciasto bez pieczenia przygotowane na herbatnikach. Jego wykonanie zajmuje zaledwie 45 minut plus oczekiwanie na stężenie.

Sernik bez pieczenia na herbatnikach z polewą

Składniki:

Sernik bez pieczenia na herbatnikach z polewą

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik gotowego w wiadereczku ( użyłam o smaku waniliowym )
  • 4 jajka
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru ( 250 ml )
  • 3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 1 cukier waniliowy
  • pół szklanki mleka

Dodatkowo:

  • około 50 dag herbatników
  • dowolna cukrowa posypka

Polewa:

  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • niewielka ilość gorącej wody

Sposób przygotowania:

Sernik bez pieczenia na herbatnikach z polewą
1. Masa serowa: Masło lub margarynę przekładamy do miski, wsypujemy oba cukry i ucieramy przez kilka minut, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, na koniec dodajemy ser i dokładnie ucieramy. Masę serową przekładamy do garnka i gotujemy około 10 minut cały czas mieszając, najlepiej jest to robić taką rózgą do ubijania jajek. Budynie rozpuszczamy w mleku i pod koniec gotowania wlewamy do masy serowej, energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły nam się grudki, ja budynie wlewam stopniowo i mieszam.

2. Przekładanie: Blaszkę do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy dokładnie folią aluminiową, na dno wykładamy warstwę herbatników, wylewamy połowę masy serowej i znów warstwę herbatników i drugą połowę masy serowej i ostatnia warstwa to herbatniki.

3. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Gotową polewę rozsmarowujemy na herbatnikach i posypujemy cukrową posypką według uznania.

4. Podanie: Ciasto studzimy, a gdy będzie zimne wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy.

5. Życzę smacznego.