Sposób przygotowania:
Sernik bez pieczenia na herbatnikach z polewą
1. Masa serowa: Masło lub margarynę przekładamy do miski, wsypujemy oba cukry i ucieramy przez kilka minut, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, na koniec dodajemy ser i dokładnie ucieramy. Masę serową przekładamy do garnka i gotujemy około 10 minut cały czas mieszając, najlepiej jest to robić taką rózgą do ubijania jajek. Budynie rozpuszczamy w mleku i pod koniec gotowania wlewamy do masy serowej, energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły nam się grudki, ja budynie wlewam stopniowo i mieszam.
2. Przekładanie: Blaszkę do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy dokładnie folią aluminiową, na dno wykładamy warstwę herbatników, wylewamy połowę masy serowej i znów warstwę herbatników i drugą połowę masy serowej i ostatnia warstwa to herbatniki.
3. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Gotową polewę rozsmarowujemy na herbatnikach i posypujemy cukrową posypką według uznania.
4. Podanie: Ciasto studzimy, a gdy będzie zimne wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy.
5. Życzę smacznego.
2. Przekładanie: Blaszkę do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy dokładnie folią aluminiową, na dno wykładamy warstwę herbatników, wylewamy połowę masy serowej i znów warstwę herbatników i drugą połowę masy serowej i ostatnia warstwa to herbatniki.
3. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Gotową polewę rozsmarowujemy na herbatnikach i posypujemy cukrową posypką według uznania.
4. Podanie: Ciasto studzimy, a gdy będzie zimne wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy.
5. Życzę smacznego.
gusia1000
Babeczka35
Dziękuję:)