luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Sernik cappuccino

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jeśli lubicie kawę cappuccino, to ten przepis jest akurat dla Was. Ja jedynie mogę dodać, że jak ktoś lubi bardziej słodkie wypieki, to należy zwiększyć ilość cukru :) Polecam !!!

Sernik cappuccino Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik cappuccino

 

  • Spód:
  • 1/2 opakowania herbatników
  • 1/2 kostki masła

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu na sernik
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 10 jaj
  • 3 pełne łyżki kawy cappuccino o smaku orzechowym
  • 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 kostki masła

Sposób przygotowania:

Sernik cappuccino
Ciastka mielę przez maszynkę do mięsa, łącze z miękkim masłem, zagniatam i przekładam na spód tortownicy o śr. 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Twaróg miele trzykrotnie. Białka ubijam na sztywną pianę i odstawiam. Żółtka ucieram z cukrem na puch, dodaję miękkie masło i kawę cappuccino. Zmniejszam obroty miksera i dodaję twaróg, a na końcu pianę z białek i mieszam łopatką. Przekładam na spód z ciastek i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160°C na 1 godzinę, zmniejszam temp. 140°C, piekę przez 20 min, kolejny raz zmniejszam temp. do 120°C-110°C i piekę przez 30-40 min.. Upieczony zostawiam w piekarniku aż przestygnie, wyjmuję i odstawiam w chłodne miejsce. 
Sernik cappuccino
Ciastka mielę, ucieram z masłem i wykładam na spód tortownicy.
Sernik cappuccino
Białka ubijam na sztywną pianę i odstawiam.
Sernik cappuccino
Żółtka ucieram z cukrem, aż żółtka zbieleją.
Sernik cappuccino
Dodaję kawę cappuccino i pozostałe składniki.

Tagi:

kawa sernik