SUPERPRZEPIS

Sernik cappucino

  • 6
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Sernik cappucino Więcej zdjęć (5)

Zachwyca smakiem,delikatny sernik cappuccino na migdałowym biszkopcie,prawdziwa uczta dla podniebienia,polecam na różne okazje.

Składniki:

Sernik cappucino

 

  • Ciasto na tortownicę o śr 27 cm:
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g zmielonych migdałów
  • 100 g cukru
  • 16 dag mąki tortowej
  • szczypta soli

 

  • Masa serowa:
  • 250 g mielonego twarogu
  • 250 g sera ricotty
  • 300 ml śmietany kremowej
  • 3 łyżki żelatyny
  • 6 łyżek kawy cappuccino
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 żółtka

 

  • Dodatkowo:
  • Ciemne kakao
  • ziarenka czekoladowe w kształcie kawy

Sposób przygotowania:

Sernik cappucino
Ciasto: Białka ubić na sztywno z solą ,dodać pod koniec cukier i ubijać aż masa będzie lśniąca,dodać żółtka i delikatnie zmiksować,wsypać mąkę z proszkiem i migdałami ,wymieszać do połączenia .Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem tortownicy,piec około 25 minut w temp 160*c. Wyjąć upieczone ciasto wystudzić przekroić wzdłuż na połowę. Masa: Żelatynę namoczyć w jak najmniejszej ilości wody.Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę dodać ser twarogowy oraz ricottę zmiksować wlać śmietankę ubitą na pianę wsypać kawę cappuccino oraz wlać cienkim strumieniem żelatynę wymieszać do połączenia . Przełożenie: Jeden płat biszkopta ułożyć w tortownicy wyłożyć 3/4 masy sernikowej przykryć drugim płatem i rozsmarować na wierzchu resztę masy.Posypać po wierzchu ciemnym kakao.Udekorować czekoladowymi ziarenkami.Schłodzić w lodówce.
Sernik cappucino
z jajek zmielonych migdałów robimy ciasto do sernika
Sernik cappucino
przekładamy ciasto do okrągłej formy pieczemy
Sernik cappucino
z twarożku żółtek i sera ricotty robimy masę dodajemy cappuccino
Sernik cappucino
zimne ciasto kroimy wzdłuż przekładamy masą