Sposób przygotowania:
Sernik chałwowy z truskawkami
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej.
Tortownicę o średnicy 24 cm, natłuścić delikatnie masłem, dno wyłożyć biszkoptami. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Galaretkę truskawkową rozpuścić w 200 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia.
Przygotować masę serowo-chałwową. Do rondelka wlać mleko, dodac żelatynę aby napęczniała. Następnie mleko podgrzać i rozpuścić żelatynę, nie gotować, odstawić do przestudzenia. Do miski przełożyć zmielony ser, dodać cukier waniliowy i dokładnie zmiksować aby cukier się rozpuścił.
Następnie dodać drobno pokruszoną chałwę i pastę sezamową. Całość ponownie dokładnie zmiksować. Jeśli masa jest za mało słodka można sobie jeszcze dosłodzić, u mnie 2 chałwy i 2 łyżki cukru waniliowego wystarczyły. Następnie do masy dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.
Ponownie całość dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Ok 2/3 masy serowo-chałwowej przełożyć do schłodzonej tortownicy. Ładnie wyrównać, w masę powciskać w odstępach małe truskawki. Tortownicę wstawić do lodówki aby masa lekko stężała. Pozostałą masę serową odstawić na szafkę.
W międzyczasie przygotować truskawkowy mus. Truskawki zmiksować na mus za pomocą rozdrabniacza lub blendera. Następnie zmiksowane truskawki dokładnie wymieszać z przygotowaną wcześniej przestudzoną galaretką truskawkową. Gdy masa serowo-chałwowa lekko stężeje wylać na nią połowę musu truskawkowego. Tortownicę ponownie wstawić do lodówki aby mus lekko stężał. Potem gdy mus stężeje wyłożyć resztę masy serowo-chałwowej i ładnie wyrównać Znowu odstawić do lodówki do lekkiego stężenia. I na koniec na wierzch wylać pozostały mus truskawkowy. Całość odstawić na kilka godzin do lodówki aby dobrze stężało.
Tortownicę o średnicy 24 cm, natłuścić delikatnie masłem, dno wyłożyć biszkoptami. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Galaretkę truskawkową rozpuścić w 200 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia.
Przygotować masę serowo-chałwową. Do rondelka wlać mleko, dodac żelatynę aby napęczniała. Następnie mleko podgrzać i rozpuścić żelatynę, nie gotować, odstawić do przestudzenia. Do miski przełożyć zmielony ser, dodać cukier waniliowy i dokładnie zmiksować aby cukier się rozpuścił.
Następnie dodać drobno pokruszoną chałwę i pastę sezamową. Całość ponownie dokładnie zmiksować. Jeśli masa jest za mało słodka można sobie jeszcze dosłodzić, u mnie 2 chałwy i 2 łyżki cukru waniliowego wystarczyły. Następnie do masy dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.
Ponownie całość dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Ok 2/3 masy serowo-chałwowej przełożyć do schłodzonej tortownicy. Ładnie wyrównać, w masę powciskać w odstępach małe truskawki. Tortownicę wstawić do lodówki aby masa lekko stężała. Pozostałą masę serową odstawić na szafkę.
W międzyczasie przygotować truskawkowy mus. Truskawki zmiksować na mus za pomocą rozdrabniacza lub blendera. Następnie zmiksowane truskawki dokładnie wymieszać z przygotowaną wcześniej przestudzoną galaretką truskawkową. Gdy masa serowo-chałwowa lekko stężeje wylać na nią połowę musu truskawkowego. Tortownicę ponownie wstawić do lodówki aby mus lekko stężał. Potem gdy mus stężeje wyłożyć resztę masy serowo-chałwowej i ładnie wyrównać Znowu odstawić do lodówki do lekkiego stężenia. I na koniec na wierzch wylać pozostały mus truskawkowy. Całość odstawić na kilka godzin do lodówki aby dobrze stężało.
SylaUla