alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Sernik waniliowy z polewą chałwową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny wilgotny sernik plus moja ukochana chałwa... czego chcieć więcej? Może tylko kawa do tego i już jestem w raju... :-)

Sernik waniliowy z polewą chałwową

Składniki:

Sernik waniliowy z polewą chałwową

Ciasto

Masą serowa

  • 1 kg sera białego mielonego
  • 2 budynie waniliowe
  • Cukier wanilinowy
  • 1 szkl cukru
  • 1/2 szkl oleju
  • 6 jajek

Polewa chałwowa

  • 120 g chałwy
  • Łyżka mleka
  • Łyżka cukru
  • Kopiasta łyżka masła

Sposób przygotowania:

Sernik waniliowy z polewą chałwową
Ciasto kruche:

Mąkę przesłać na stolnicę, dodać cukier puder oraz zimne masło i razem posiekać. Zrobić dołek, dodać żółtka i śmietanę, wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i schować na godzinę do lodówki. 

Masa serowa:

Jajka utrzeć z cukrami, następnie cały czas miksujemy dodawać po łyżce sera. Wsypać budynie i dalej miksować. Na końcu dodać olej. 

Polewa chałwowa:

Do garnka przełożyć wszystkie składniki oprócz chałwa. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Kruszyć chałwę i mieszać aż się połączy z resztą składników. 

Blachę wyłożone papierem do pieczenia wylepiaj ciastem. Następnie wylać masę serową. Piec minimum godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć z blachy po całkowitym wystudzeniu. Polać ciepłą polewą i pozostawić aż stężenie. Smacznego :)

Tagi:

ciasto sernik