Sposób przygotowania:
Sernik chałwowy wg DiMasa:
Cukier serem wymieszać na niskich obrotach miksera. Cały czas miksując wbijać po jednym jajku. Na koniec dodać mąkę, śmietankę i sok z cytryny. Chałwę rozdrobnić na mniejsze kawałki, delikatnie pokruszyć i połączyć z za pomocą łyżki z masą.
Spód:
Formę wysmarować masłem i ułożyć w niej herbatniki. Na tak przygotowany spód przełożyć masę serową.
Pieczenie, chłodzenie:
Sernik piec w rozgrzanym piekarniku. 15 minut w 200 stopniach, 60-70 minut w 150. Po upieczeniu dopiero po 5 minutach lekko uchylić drzwiczki i ostudzić ciasto. Po tym czasie sernik wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Polewa:
Chałwę rozdrobnić i ze śmietanką zmieszać blenderem. Podgrzać, aby masa zgęstniała.
Gorącą posmarować wierzch sernika i ponownie wstawić ciasto do lodówki, aby polewa całkowicie zastygła.
Wierch:
Na suchej patelni uprażyć sezam i po uzyskaniu złotego koloru posypać nim ciasto.
Można udekorować kawałkami chałwy.