Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1424]

Sernik chałwowy wg Di

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Mój własny przepis, który podbił kubki kubki smakowe. Połączenie sera z chałwą okazało się wspaniałym pomysłem.

Sernik chałwowy wg Di

Składniki:

Sernik chałwowy wg Di

Masa serowa:

  • 800 g sera waniliowego z wiaderka
  • 4 jajka
  • 150 g śmietanki 22-30% (użyłam 22%)
  • 1 szklanka cukru pudru (czubata)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżki soku z cytryny.
  • 100 g chałwy (użyłam waniliowo-kakaowej)
  • Polewa:
  • 75 g chałwy (użyłam waniliowo-kakaowej)
  • 100 ml śmietanki 30%

Dodatkowo:

  • herbatniki na spód
  • 2 łyżki sezamu
  • 25 g chałwy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Sernik chałwowy wg Di

Masa:

Sernik chałwowy wg Di
Sernika nie należy długo ubijać, aby napowietrzony nie opadł po upieczeniu.

Cukier serem wymieszać na niskich obrotach miksera. Cały czas miksując wbijać po jednym jajku. Na koniec dodać mąkę, śmietankę i sok z cytryny. Chałwę rozdrobnić na mniejsze kawałki, delikatnie pokruszyć i połączyć z za pomocą łyżki z masą.

Spód:

Sernik chałwowy wg Di
Mając więcej czasu można przygotować spód z ciasta kruchego.

Formę wysmarować masłem i ułożyć w niej herbatniki. Na tak przygotowany spód przełożyć masę serową.

Pieczenie, chłodzenie:

Sernik chałwowy wg Di
Nie wolno otwierać drzwiczek piekarnika podczas pieczenia.

Sernik piec w rozgrzanym piekarniku. 15 minut w 200 stopniach, 60-70 minut w 150. Po upieczeniu dopiero po 5 minutach lekko uchylić drzwiczki i ostudzić ciasto. Po tym czasie sernik wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Polewa:

Sernik chałwowy wg Di
Należy pamiętać, aby polewę podgrzać a nie zagotować.

Chałwę rozdrobnić i ze śmietanką zmieszać blenderem. Podgrzać, aby masa zgęstniała.
Gorącą posmarować wierzch sernika i ponownie wstawić ciasto do lodówki, aby polewa całkowicie zastygła.

Wierch:

Sernik chałwowy wg Di
Połączenie sezamu z sernikiem sprawdza się rewelacyjnie.

Na suchej patelni uprażyć sezam i po uzyskaniu złotego koloru posypać nim ciasto.
Można udekorować kawałkami chałwy.