Sposób przygotowania:
Sernik cytrynowy
Twaróg wyłożyć do miski dodać kilka kropli olejku cytrynowego, mąkę ziemniaczaną, cukier, startą skórkę z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Miksując na niskich obrotach dodawać jajka oraz śmietanę.
Po połączeniu składników masę serową wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15 minut w 170 stopniach, a następnie około 60 - 70 minut w temperaturze 130 stopni.
Tortownica o średnicy 24 cm.
Po upieczeniu wystudzić w piekarniku najpierw przy zamkniętych drzwiczkach,a następnie przy uchylonych.
Posypać startą skórką z cytryny. Pamiętajmy o tym że skórkę z cytryny należy wcześniej sparzyć
Krem lemon curd:
Z cytryn (uprzednio sparzonych) do metalowej miski zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, wymieszać z jajkami i cukrem. Miskę ułożyć na garnku z gorącą wodą i mieszać łyżką aż masa będzie ciepła. Do ciepłej masy dodawać po łyżce zimnego masła.
Po całkowitym rozpuszczeniu się masła dalej podgrzewać i mieszać, aż krem będzie gęstnieć.
Krem wystudzić przełożyć do miseczek - kokilek.
Podawać do sernika.
Po połączeniu składników masę serową wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15 minut w 170 stopniach, a następnie około 60 - 70 minut w temperaturze 130 stopni.
Tortownica o średnicy 24 cm.
Po upieczeniu wystudzić w piekarniku najpierw przy zamkniętych drzwiczkach,a następnie przy uchylonych.
Posypać startą skórką z cytryny. Pamiętajmy o tym że skórkę z cytryny należy wcześniej sparzyć
Krem lemon curd:
Z cytryn (uprzednio sparzonych) do metalowej miski zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, wymieszać z jajkami i cukrem. Miskę ułożyć na garnku z gorącą wodą i mieszać łyżką aż masa będzie ciepła. Do ciepłej masy dodawać po łyżce zimnego masła.
Po całkowitym rozpuszczeniu się masła dalej podgrzewać i mieszać, aż krem będzie gęstnieć.
Krem wystudzić przełożyć do miseczek - kokilek.
Podawać do sernika.
haniakson
BozenaMatuszczyk
gusia1000