SUPERPRZEPIS

Miodownik z musem jabłkowo-dyniowym

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Miodownik z musem jabłkowo-dyniowym

Ciasto miodowe przełożone kremem z dodatkiem migdałów i musem jabłkowo-dyniowym o smaku pomarańczy to pomysł na wyjątkowo smaczne ciasto.

Składniki:

Miodownik z musem jabłkowo-dyniowym

 

  • Ciasto
  • 3 szkl mąki tortowej
  • 1 szkl mąki krupczatki
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 3 żółtka
  • 20 dag masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany

 

Sposób przygotowania:

Miodownik z musem jabłkowo-dyniowym

ETAP 1:

Miodownik z musem jabłkowo-dyniowym
Do mąki dodać wszystkie przygotowane składniki

Mąkę posiekać z masłem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem, dodać żółtka, płynny miód, śmietanę wymieszaną z sodą, zagnieść ciasto.

ETAP 2:

Miodownik z musem jabłkowo-dyniowym
Ciasto podzielić na cztery części, rozwałkować i upiec

Przygotowane ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować, włożyć na blaszkę, nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.

Upieczone placki ostudzić, skropić ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny i cukru z wanilią.

Masa grysikowa

Miodownik z musem jabłkowo-dyniowym
Przygotowany krem wyłożyć na skropione ponczem ciasto

Na mleku ugotować kaszę mannę, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem dodając stopniowo zimną kaszkę. Pod koniec dodać mielone migdały, sok z cytryny i amaretto do smaku.

Mus dyniowo-jabłkowy

Miodownik z musem jabłkowo-dyniowym
Tak przygotowany mus odłożyć do ostudzenia

Obrane jabłka i dynię pokroić w drobną kostkę. Wsypać do garnka, dodać wyciśnięty sok z pomarańczy, 2 łyżeczki otartej skórki, cukier i gotować do miękkości. Następnie zmiksować, wymieszać z galaretką, ostudzić.

Przekładanie ciasta:
Ciasto miodowe + połowa kremu przykrywamy drugim ciastem + tężejący mus, 3 ciasto miodowe, reszta kremu + czwarte ciasto.
Tak przełożone ciasto obciążyć deseczką i odłożyć w chłodne miejsce do stężenia musu.

ETAP 5:

Miodownik z musem jabłkowo-dyniowym

Czekoladę połamać na kawałki, dodać śmietanę i masło, mieszają podgrzewać nad gotującą się wodą. Wymieszać ze spirytusem, oblać ciasto, posypać posypką.

Tagi:

ciasta okazje