Sposób przygotowania:
Miodownik z musem jabłkowo-dyniowymETAP 1:
Mąkę posiekać z masłem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem, dodać żółtka, płynny miód, śmietanę wymieszaną z sodą, zagnieść ciasto.
ETAP 2:
Przygotowane ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować, włożyć na blaszkę, nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.
Upieczone placki ostudzić, skropić ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny i cukru z wanilią.
Masa grysikowa
Na mleku ugotować kaszę mannę, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem dodając stopniowo zimną kaszkę. Pod koniec dodać mielone migdały, sok z cytryny i amaretto do smaku.
Mus dyniowo-jabłkowy
Obrane jabłka i dynię pokroić w drobną kostkę. Wsypać do garnka, dodać wyciśnięty sok z pomarańczy, 2 łyżeczki otartej skórki, cukier i gotować do miękkości. Następnie zmiksować, wymieszać z galaretką, ostudzić.
Przekładanie ciasta:
Ciasto miodowe + połowa kremu przykrywamy drugim ciastem + tężejący mus, 3 ciasto miodowe, reszta kremu + czwarte ciasto.
Tak przełożone ciasto obciążyć deseczką i odłożyć w chłodne miejsce do stężenia musu.
ETAP 5:
Czekoladę połamać na kawałki, dodać śmietanę i masło, mieszają podgrzewać nad gotującą się wodą. Wymieszać ze spirytusem, oblać ciasto, posypać posypką.
pyszalka