MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 241]

Sernik czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dla wielbicieli czekolady i sernika - pyszny, mocno czekoladowy i kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie - oblany czekoladą.

Sernik czekoladowy

Składniki:

Sernik czekoladowy

 

  • spód ciasteczkowy:
  • 200g herbatników
  • 3/4  kostki masła

 

  • masa serowa:
  • 3 jajka
  • 1kg sera w wiaderku president
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 1/4 szkl śmietany 30%

 

  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 2 tabliczka gorzkiej czkolady
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Sernik czekoladowy

ETAP 1:

Ciastka mielimy na pył, dodajemy roztopione masło, 
mieszamy i wykładamy blaszkę - mocno dociskając.
Wstawiamy do lodówki

Czekoladę gorzką (1 tabl.) i mleczną (1 tabl.) roztapiamy 
w 1/4 szklanki śmietany. 
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ser i miksujemy. 
Następnie dodajemy kolejno roztopioną czekoladę, kakao, oraz budyń cały czas miksując.

Czekoladę gorzką (1 tabl.) drobno siekamy. Dodajemy do masy serowej.

Na spód ciasteczkowy wylewamy masę serową. 
Pieczemy ok 52 min w 180 bez termoobiegu.

Mleczną czekoladę roztapiamy w odrobinie śmietany i oblewamy nią sernik