Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Sernik delikatny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczny, lekki i delikatny deser serowy

 Sernik delikatny

Składniki:

Sernik delikatny

 

  • ser twarogowy tłusty - 1 kg
  • jajka - 6 szt
  • cukier - 1 szklanka
  • budyń waniliowy - 1 opak
  • esencja arakowa - 10 kropli
  • płatki corn flakers - 20 dag
  • rodzynki - 10 dag
  • skórka pomarańczowa - 1 łyżeczka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Sernik delikatny
Oddzielić żółtka od białek. Cukier zmiksować z żółtkami i esencją arakową. Miksując, dodawać po łyżce sera oraz proszek budyniowy (nie miksować zbyt długo, bo masa będzie za rzadka). Umyć rodzynki i skórkę pomarańczową. Z białek ze szczypta soli ubić sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą serową, dodać odsączone rodzynki i skórkę .Na dnie małej formy wysypać płatki i wyłożyć na nich masę serową .Piec 50 minut w temp. 180 stopni. Zostawić w piekarniku, aby lekko wystygł .Wtedy posmarować go lukrem lub oblać go dowolną polewą.