kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Torcik jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste składniki a efekt wykwintny. Znakomity na niedzielny podwieczorek przy kawie. Smakiem zaskoczy nie jedno podniebienie.

Torcik jabłkowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik jabłkowy

 

  • Ciasto kruche:
  • 250 g maki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa:
  • 3/4 litra soku jabłkowego
  • 2 budynie śmietankowe
  • 4 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Torcik jabłkowy

ETAP 1:

Torcik jabłkowy
Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy

Mąkę przesiewamy do miski mieszamy z proszkiem do pieczenia.Dodajemy zimna margarynę i siekamy ją z mąką.Dodajemy jajka i cukier oraz cukier waniliowy. Zagniatamy ciasto.

ETAP 2:

Torcik jabłkowy
Ciastem oblepiamy dno i boki tortownicy

Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i oblepiamy dno i boki ciastem na grubość ok 1-2 cm.

ETAP 3:

Torcik jabłkowy
Obrane i pokrojone jabłka wykładamy na ciasto

Jabłka obieramy,kroimy na cząstki i układamy na ciasto.

ETAP 4:

Torcik jabłkowy
Przestudzony budyń wykładamy na jabłka

Odlewamy 3/4 szkl soku jabłkowego i mieszamy w nim budynie z cukrem. Resztę soku zagotowujemy i wlewamy na to budyń.

Gotujemy chwilę do zgęstnienia i odstawiamy do odparowania.

Jeszcze ciepły budyń wykładamy na jabłka i wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 160 *C i pieczemy w tej temperaturze przez 70 min.

ETAP 5:

Torcik jabłkowy
Ubitą śmietanę wykładamy na wierzch i dekorujemy torcik

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dosypujemy mleko w proszku by śmietana nie podeszła wodą.

Wykładamy śmietanę na upieczone i wystudzone ciasto. Boki zostawiamy takie jakimi są a wierzch dekorujemy według uznania.

Wstawiamy do lodówki by torcik dobrze się związał.