Sposób przygotowania:
Torcik jabłkowyETAP 1:

Mąkę przesiewamy do miski mieszamy z proszkiem do pieczenia.Dodajemy zimna margarynę i siekamy ją z mąką.Dodajemy jajka i cukier oraz cukier waniliowy. Zagniatamy ciasto.
ETAP 2:

Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i oblepiamy dno i boki ciastem na grubość ok 1-2 cm.
ETAP 3:

Jabłka obieramy,kroimy na cząstki i układamy na ciasto.
ETAP 4:

Odlewamy 3/4 szkl soku jabłkowego i mieszamy w nim budynie z cukrem. Resztę soku zagotowujemy i wlewamy na to budyń.
Gotujemy chwilę do zgęstnienia i odstawiamy do odparowania.
Jeszcze ciepły budyń wykładamy na jabłka i wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 160 *C i pieczemy w tej temperaturze przez 70 min.
ETAP 5:

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dosypujemy mleko w proszku by śmietana nie podeszła wodą.
Wykładamy śmietanę na upieczone i wystudzone ciasto. Boki zostawiamy takie jakimi są a wierzch dekorujemy według uznania.
Wstawiamy do lodówki by torcik dobrze się związał.