AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Sernik dyniowy na spodzie z kakaowych herbatników

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiam dynię za to, że można ją zastosować w wielu różnych potrawach. Dziś u mnie rozpływający się w ustach sernik dyniowy. Smakuje wybornie.

Sernik dyniowy na spodzie z kakaowych herbatników Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik dyniowy na spodzie z kakaowych herbatników

 

  • 250 g herbatników kakaowych
  • 250 g twarogu
  • szklanka puree z pieczonej dyni
  • galaretka pomarańczowa
  • 150 g masła
  • cynamon
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • pół litra mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 1 śmietanfix
  • do posypania: starta czekolada, skórka z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Sernik dyniowy na spodzie z kakaowych herbatników
Herbatniki wsypałam do miski i pokruszyłam za pomocą drewnianego tłuczka. W rondelku rozpuściłam 150 gram masła. Masło wlałam do herbatników, wymieszałam i wyłożyłam nimi dno tortownicy, dociskając dokładnie. Odstawiłam do lodówki.

Galaretkę pomarańczową rozpuściłam w szklance gorącej wody. Twaróg wymieszałam z cukrem pudrem oraz z puree z pieczonej dyni. Dodałam także cynamon.

Mleko zagęszczone niesłodzone ubiłam razem ze śmietanfixem. Do mleka dodałam masę twarogową oraz dwie łyżki ekstraktu z wanilii. Wszystko razem połączyłam. Na koniec wlałam lekko tężejącą galaretkę.

Po wymieszaniu przelałam masę do tortownicy i odstawiłam do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Wierzch posypałam startą gorzką czekoladą i skórką z pomarańczy.  


Sernik dyniowy na spodzie z kakaowych herbatników
Sernik dyniowy, cudowny deser na zimno o konsystencji pianki.

Tagi:

sernik ciasto