Sposób przygotowania:
Sernik gotowany
Kruche blaty:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekane masło, jajka, śmietanę i cukier. Zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na ok 30 minut.
Ciasto dzielimy na 3 części. Wałkujemy na średniej grubości. Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy do wystygnięcia.
Masa serowa:
Masło roztapiamy z cukrem oraz cukrem z wanilią
/ na średnim ogniu
Dodajemy ser, jajka, cały czas mieszając.
Budynie rozpuszczamy w mleku , dodajemy do gorącej masy serowej. Mieszamy.
Warstwy układamy następująco:
Kruchy blat
1/2 masy serowej
Kruchy blat
1/2 masy serowej
Kruchy blat
Obciążamy i po ostygnięciu wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dekorujemy sernik.
Uwagi !
Babcia do sernika dodawałam olejek arakowy i najczęściej posypywala to cukrem pudrem.
Sernik można przełożyć herbatnikami.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekane masło, jajka, śmietanę i cukier. Zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na ok 30 minut.
Ciasto dzielimy na 3 części. Wałkujemy na średniej grubości. Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy do wystygnięcia.
Masa serowa:
Masło roztapiamy z cukrem oraz cukrem z wanilią
/ na średnim ogniu
Dodajemy ser, jajka, cały czas mieszając.
Budynie rozpuszczamy w mleku , dodajemy do gorącej masy serowej. Mieszamy.
Warstwy układamy następująco:
Kruchy blat
1/2 masy serowej
Kruchy blat
1/2 masy serowej
Kruchy blat
Obciążamy i po ostygnięciu wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dekorujemy sernik.
Uwagi !
Babcia do sernika dodawałam olejek arakowy i najczęściej posypywala to cukrem pudrem.
Sernik można przełożyć herbatnikami.
robaczek
Czekoladka 2