MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Sernik gotowany

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Waniliowy sernik gotowany, przekładany kruchym ciastem, oblany czekoladą. Smak dzieciństwa, wspomnienie babci ❤

Sernik gotowany

Składniki:

Sernik gotowany

 

  • Kruche blaty:
  • 2.5 szklanki mąki + do posypania
  • 3 jajka
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg sera dwukrotnie zmielonego lub ser w wiaderku - użyłam President
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią lub ziarenka wanilii
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe

 

  • Polewą czekoladowa:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany
Kruche blaty:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekane masło, jajka, śmietanę i cukier. Zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na ok 30 minut.

Ciasto dzielimy na 3 części. Wałkujemy na średniej grubości. Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy do wystygnięcia.

Masa serowa:

Masło roztapiamy z cukrem oraz cukrem z wanilią

/ na średnim ogniu 

Dodajemy ser, jajka, cały czas mieszając. 

Budynie rozpuszczamy w mleku , dodajemy do gorącej masy serowej. Mieszamy.

Warstwy układamy następująco:

Kruchy blat

1/2 masy serowej 

Kruchy blat 

1/2 masy serowej 

Kruchy blat

Obciążamy i po ostygnięciu wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.

Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dekorujemy sernik. 

Uwagi ! 

Babcia do sernika dodawałam olejek arakowy i najczęściej posypywala to cukrem pudrem. 

Sernik można przełożyć herbatnikami.