slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Sernik gotowany "jesienny"

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszny sernik gotowany z nutą dyniową. Przekładany chrupiącymi herbatnikami maślanymi oraz z delikatną pianką śmietanową smakuje wybornie. Polecam

Sernik gotowany "jesienny"

Składniki:

Sernik gotowany "jesienny"

 

  • 300 g herbatników maślanych
  • masa sernikowa: 400 g masła
  • 1 szkl cukru
  • 800 g serka twarogowego
  • 1 szkl mleka
  • 5 op. budyni śmietankowych
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl puree z dyni
  • masa śmietanowa: 660 ml śmietanki 30%
  • 2 galaretki cytrynowe (przejrzyste)
  • oraz: 2 galaretki cytrynowe
  • i blaszka 23x38 cm

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany "jesienny"
Do garnka o grubym dnie wkładamy pokrojone masło, serek, wsypujemy cukier, dodajemy puree dyniowe oraz wbijamy jajka. Wstawiamy na mały gaz i zagotowujemy-mieszamy, żeby masa zrobiła się gładka.

Budynie rozpuszczamy w szklance mleka i wlewamy do gorącej masy sernikowej. Mieszamy i chwilę gotujemy, aż masa zrobi się gęsta. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i układamy herbatniki.

Na ciastka wkładamy masę sernikową i wyrównujemy. Na serniku układamy kolejną warstwę ciastek. Odstawiamy do wystudzenia a potem wstawiamy do lodówki.

Dwie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Zimną śmietankę ubijamy na puszystą masę i dolewamy rozpuszczone galaretki, jeszcze chwilę miksujemy. Przekładamy masę śmietankową na sernik i wyrównujemy. Wstawiamy ciasto do lodówki.

Pozostałe dwie galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Tężejące galaretki przelewamy na masę śmietankową i ponownie wstawiamy do lodówki- na całą noc.